>>7559038>Not really,younger people who have not been exposed do have trouble understanding a lot of words.a 5% of words are not "a lot of words"
here, someone even made a dictionary which compares all the different words in both languages, and they're like ~1500 at best, many of those are just being too similar to each other so i guess when you exclude them you get roughly 1000 of which like a half are not in a daily use
https://hr.wiktionary.org/wiki/Razlikovni_rje%C4%8Dnik_srpskog_jezika_i_hrvatskog_jezika>>7559044>serbian has and always will have more turkish words than croatian, you literally dobut that's insignificant because the difference between turkish words which are in today's use is small
>how is that factually true?because a creator of the alphabet of ""your"" language, ljudevit gaj, admitted that the language he's making an alphabet for is, originally, serbian
>Kako da se prepiremo što je kod Srbljah narodno, što li nije, kod Srbljah, u kojih od oltara do čobana ništa biti ne može što ne bi narodno bilo: kod Srbljah, od kojih mi jezik u svojoj mudrosti i u svom bogatstvu, i običaje u svojoj izvrsnosti i svojoj čistoći učiti moramo ako hoćemo da ilirski život obnovimo: kod Srbljah koji su u svetinji svoga srpstva onaj narodni duh i ono rodoljubstvo uzdržali, koji smo i mi u novije doba, radi sloge, pod prostranim imenom ilirstva novim životom uskrsnuli: kod Srbljah, koji su nama od starine sve sačuvali, a kojim mi malo ali sasvim ništa glede samoga narodnoga dati nemožemo?>Ta n. p. sav svet znade i priznaje, da smo mi književnost ilirsku podigli i uveli, nu nama još niti izdaleka nije na um palo ikada tvarditi, da to nije serbski već ilirski jezik, pače ponosimo se i hvalimo Bogu Velikomu što mi Hervati s bratjom Serbljima sada jedan književni jezik imamo.he even got blamed on by most croatian intellectuals because he wanted to push shtokavian to standardization instead of kajkavian and chakavian